Selintas Renungan ke ufuk baharu Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pulau Pinang

Selamat Datang ke Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pulau Pinang
Selamat Datang ke DPMMPP

Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pulau Pinang

 • Falsafah
 • Budaya

Falsafah

Sebuah badan induk ekonomi Melayu yang menghayati dan menunjangi perjuangan bangsa, berpaksikan kewibawaan, keberkesanan dan kecemerlangan di peringkat negara, nasional dan antarabangsa.

Budaya

Kepimpinan dan pengurusan yang profesional, kreatif dan berkesan dalam segala kegiatan ekonomi Melayu melalui ilmu, iman dan amal

Objektif kami

Selaras dengan objektif yang termaktub dalam Perlembagaan DPMM dengan memberi penekanan kepada keperluan negeri Pulau Pinang. Objektif ini dilaksanakan melalui strategi , kaedah dan program – program tertentu melalui perancangan 3 (tiga) tahun DPMM Pulau Pinang seperti mana yang disenarai di bawah

Usahawan

Pemangkin penglibatan Usahawan Melayu dalam ekonomi serantau & global (FTA/AEC)

Kerjasama

Memupuk jaringan kerjasama antara kaum melalui Penang Joint Chambers of Commerce dan lain-lain entiti

Peningkatan Strategik

Meningkatkan penglibatan kaum Melayu dalam sektor industri strategik

Peka & Prihatin

Peka terhadap kemahiran terkini agar lebih berdaya saing

Hak Kaum Melayu

Memastikan hak-hak kaum Melayu tidak tergugat oleh dasar-dasar ekonomi seperti TPPA

Inovasi

Menerapkan budaya inovasi dalam keusahawanan

Strategi Luaran / Dalaman

 • Khidmat Nasihat dan Bimbingan

  Memberi perkhidmatan dan menyalurkan maklumat secara efisien dan profesional.

 • Peluang Perniagaan

  Meneroka peluang perniagaan untuk manfaat usahawan Melayu di semua peringkat tempatan dan antarabangsa.

 • Peningkatan Kualiti Syarikat

  Menggalakkan ahli Dewan / usahawan Melayu untuk meningkatkan kualiti syarikat dengan pengiktirafan Nasional / Antarabangsa.

 • Penguasaan Teknologi

  Menggalakkan penggunaan teknologi sebagai mekanisma untuk mempertingkatkan efisiensi perniagaan.

 • Isu Semasa

  Mengenal pasti isu-isu sosio ekonomi semasa yang melibatkan masyarakat Melayu.

 • Pembiayaan

  Membantu dan menyalurkan maklumat pembiayaan & geran yang ditawarkan bagi usahawan khususnya ahli DPMM Pulau Pinang.

 • Program Kerjasama

  Bekerjasama secara efektif bersama-sama agensi pelaksana yang memberi impak positif kepada usahawan Melayu.

 • Jaringan Perniagaan

  Memperkukuhkan jaringan perniagaan antara ahli DPMM Pulau Pinang, usahawan Melayu, agensi kerajaan hingga peringkat antarabangsa.

Aktiviti DPMMPP

DPMM Pulau Pinang sentiasa menganjurkan program berteraskan agenda Melayu dengan kerjasama kerajaan & swasta dalam menyalurkan bantuan serta khidmat bakti kepada usahawan Melayu khususnya ahli DPMM Pulau Pinang.

Info Terkini Di Sosial Media Kami

Ahli Jawatankuasa DPMMPP

 

YM Datuk Syed Ali Alattas Presiden DPMM

"Setiap dekad perjalanan DPMM sehingga hari ini telah melalui banyak pengalaman yang ditempuhi oleh kepimpinan. Peningkatan perpaduan yang erat pimpinan DPMM seluruh negara telah terbukti dalam Mesyuarat Agung 2014 yang tercatat sebagai satu sejarah baru. Kemantapan dan perpaduan pimpinan adalah prasyarat kemajuan sesebuah organisasi tercapai, justeru menjadi tanggungjawab kepimpinan sekarang untuk menentukakn masa hadapan DPMM maju dan berjaya."

En Rizal Faris Mohideen Yang Dipertua DPMMPP

"Dunia tanpa sempadan yang pantas serta ganas ini tidak akan memberikan masa yang cukup, untuk kita orang-orang melayu mencari jawapan-jawapan yang tepat untuk mengorak langkah kehadapan. Oleh itu, kita tidak ada pilihan melainkan bertindak tangkas, inovatif dan efektif didalam apa jua usaha yang akan kita lakukan demi menjamin kemajuan serta kesejahteraan orang-orang Melayu di masa hadapan."

 

Rakan kerjasama kami

 • IMT-GT merupakan badan kerjasama serantau ekonomi sector swasta yang melibatkan 32 wilayah dan negeri. Kerajaan ketiga-tiga negara di dalam wilayah IMT-GT hanya bertindak sebagai pemudah cara bagi isu / projek / program yang dirancang atau hendak dilaksanakan.

 • The Penang Joint Chambers of Commerce merupakan Pertubuhan Apex yang terdiri daripada sembilan utama badan sektor swasta berkenaan dengan Perniagaan dan Industri di Negeri Pulau Pinang. Objektif utama Penang Joint Chambers of Commerce adalah untuk mempromosi, memupuk dan melindungi kepentingan semua komuniti perniagaan yang mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti perdagangan dan perindustrian di Malaysia, khususnya di Negeri Pulau Pinang.

 • Penang Research Centre in Socio-Economy merupakan satu badan bebas dan tidak berkepentingan (NGO). Peranannya adalah untuk membantu melakukan penambahbaikan dasar, analisis dan pengupayaan. PRECISE komited memperjuangkan agenda dasar transformasi masyarakat untuk meningkatkan kualiti hidup, kehidupan dan kelestrarian.

 • Yayasan DPMPP (YDPM) merupakan anak syarikat milik penuh DPMM Pulau Pinang. Penubuhan yayasan ini adalah untuk membantu para usahawan dalam penerokaan bidang perniagaan. Objektif Yayasan adalah untuk mewujudkan peluang perniagaan kepada ahli, selain menjadi pemangkin dalam beberapa industry yang strategik.

 • Sed purus sapien, fermentum sit amet augue at, pretium consequat lacus. Nulla semper interdum felis, ut commodo dui volutpat in. Sed aliquam, sapien sed lobortis dictum, tortor tortor ornare elit.

  - Johny, MNOP
 • In fermentum metus nisi in tortor. Quisque sit amet auctor eros, ut faucibus augue. Curabitur nulla justo, fermentum sed leo eget, luctus venenatis dolor.

  - Rebecca, QRST
 • Suspendisse aliquam fermentum massa a euismod. Donec nec purus nec risus semper viverra quis et nisl. Aliquam rhoncus ligula non risus vehicula auctor.

  - David, UVW